Ανώνυμοι χάκερς ή Ανώνυμοι σκέτο;

Ανώνυμοι χάκερς ή Ανώνυμοι σκέτο;

  • Post Category:Blog
  • Post Comments:0 Comments


 
Είμαστε Ανώνυμοι. Είμαστε λεγεώνα. Δεν ξεχνάμε. Δεν συγχωρούμε. Να μας περιμένετε.

 

Τα λόγια του ήρωα του κόμικς V για Vendetta, του σχεδιαστή Ντέιβιντ Λόιντ, έγιναν διάσημα χάρη στην ομώνυμη ταινία του Τζέιμς Μακ Τιγκ, που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2005. Η ταινία μας μεταφέρει στο 2020 όταν μια φασιστική κυβέρνηση στερεί θεμελιώδη δικαιώματα από το βρετανικό λαό. Οι πολίτες υπακούν τυφλά σε ό,τι τους ζητούν, όμως ένας μυστηριώδης άνδρας που αυτοαποκαλείται «V» προσπαθεί ν’ ανατρέψει τη κατάσταση. Η μάσκα που φορά ο ήρωας είναι εκείνη του Γκάι Φοκς, αρχηγού της ομάδας Γκανπάουντερ Πλοτ, που προσπάθησε ν’ ανατινάξει τη Βρετανική βουλή, το 1605.

 

Στο διαδίκτυο, οι Ανώνυμοι εμφανίστηκαν το 2003. Δεν υπάρχει αρχηγός, δεν υπάρχει καν ηγεσία. Κάποιος, κάποια στιγμή έχει μια ιδέα για μια επίθεση και ανάλογα με το πόσοι θ’ ακολουθήσουν, ο συλλογικός εγκέφαλος που δημιουργούν φέρνει σε πέρας ή όχι την ιδέα. Οι επιθέσεις τους είναι του είδους DDoS, σε απλά ελληνικά, άρνηση εξυπηρέτησης. Αυτό σημαίνει ότι οι σελίδες που γίνονται στόχοι σταματούν να δουλεύουν για ένα διάστημα, όχι γιατί κάποιος τις πειράζει ανεβάζοντας κάτι άλλο στη θέση τους, αλλά γιατί είναι σαν να προσπαθούν εκατομμύρια χρήστες να μπουν στη σελίδα την ίδια στιγμή.

 

Τέτοιες μεγάλες επιθέσεις οργανώθηκαν, για παράδειγμα, τον Απρίλιο του 2009, όταν καταδικάστηκε το Pirate Bay, η γνωστή σελίδα «κατεβάσματος» ταινιών και μουσικής. Τον Ιανουάριο του 2011 οι Ανώνυμοι χτύπησαν εταιρείες που στράφηκαν εναντίον της σελίδας wikileaks και το FBI εξέδωσε περισσότερα από 40 εντάλματα έρευνας. Ήταν οι Βρετανοί όμως, που συνέλαβαν πέντε αγόρια και άνδρες ηλικίας 15-26 ετών, ως μέλη των Ανώνυμων.

 

Στις 19 Ιανουαρίου, φέτος, οι Ανώνυμοι πραγματοποίησαν μεγάλη επίθεση διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της σελίδας διαμοιρασμού αρχείων, Megaupload. Η επίθεση έγινε μία μέρα μετά τις διαμαρτυρίες του δικτύου ενάντια στο νόμο SOPA, για την πειρατεία, που ετοιμαζόταν να ψηφίσει η Αμερικανική Βουλή. Η σελίδα του υπουργείου δικαιοσύνης έκλεισε 70 μόλις λεπτά μετά την έναρξη της επίθεσης, ενώ για αρκετές μέρες πολλές σελίδες, όπως εκείνες του FBI και της ένωσης παραγωγών ταινιών των Ηνωμένων Πολιτειών δεν άνοιγαν εύκολα. Στην επίθεση λέγεται πώς συμμετείχαν 5.635 άτομα τα οποία λόγω του αριθμού τους αλλά και της φύσης του δικτύου είναι σχεδόν αδύνατον να εντοπιστούν.

 

Το προσωπείο του Γκάι Φωκς έχει εμφανιστεί και σε πολλές διαδηλώσεις ανά τον κόσμο, διαδηλώσεις ενάντια σε κυβερνήσεις, τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καθώς και σε πολλές από τις διαδηλώσεις του κινήματος Occupy.

 

Η ανωνυμία των Ανώνυμων -και δεν είναι λογοπαίγνιο- καθώς και η εμφάνισή τους ως αγνών ιδεολόγων και υπερασπιστών της ελευθερίας μπορεί μεν να είναι η μεγάλη τους δύναμη και να κερδίζει τη συμπάθεια πολλών, από την άλλη, όμως, επιτρέπει σε ομάδες χάκερς να επωφελούνται περνώντας από την παρανομία στο έγκλημα. Κι εκεί τα πράγματα μπερδεύονται.

 

Ο οποιοσδήποτε μπορεί να φορέσει τη μάσκα του Φωκς, να δηλώσει Ανώνυμος και να χρησιμοποιήσει παράνομα τον υπολογιστή του, χωρίς να μπορεί να τον διαψεύσει κανείς.

 

Σε αυτό το πλαίσιο εγγράφεται και η ελληνική ομάδα χάκερς που φέρει το όνομα Greek Hackers Scene, της οποίας η δραστηριότητα μέχρι στιγμής ήταν να επιτίθεται σε σελίδες της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, με εθνικιστικά συνθήματα.

 

Την περασμένη Δευτέρα, η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε τρεις νεαρούς, για την επίθεση που έγινε το πρωί της Παρασκευής 2 Φεβρουαρίου στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι ίδιοι φαίνονται ότι εμπλέκονται και στις επιθέσεις στο Γενικό Αρχείο του Κράτους και στον ΟΑΣΑ.

 

Πρόσφατα, στο διαδίκτυο, αναρτήθηκαν δύο μηνύματα -υποτίθεται από τους Ανώνυμους- προς τους Έλληνες. Το πρώτο, σύντομο, είχε γενικές αναφορές στο ιδεώδες της ελληνικής δημοκρατίας αλλά και το διεθνές νομισματικό ταμείο, το δεύτερο όμως, μεγαλύτερης διάρκειας είναι καθαρά μια πολιτική πλατφόρμα και μάλιστα η προσεκτική ανάγνωση της, φέρνει στο φως έως και φασιστικά στοιχεία. Στη συνέχεια, την περασμένη Τετάρτη κάποιοι άλλοι χτύπησαν ξανά τη σελίδα του υπουργείου δικαιοσύνης προσπαθώντας να πείσουν ότι υπεύθυνοι για την πρώτη επίθεση δεν ήταν οι κατηγορούμενοι, αλλά οι Ανώνυμοι, δηλαδή όλοι και κανένας.

 

Καιρός είναι, λοιπόν, να τα ξεμπερδέψουμε λίγο.