Πάντειο Πανεπιστήμιο: «Οπτικοακουστικές εφαρμογές στα Νέα Μέσα» Μοντάζ Ήχου

Πάντειο Πανεπιστήμιο: «Οπτικοακουστικές εφαρμογές στα Νέα Μέσα» Μοντάζ Ήχου

Διαφορές οπτικοακουστικών εφαρμογών στα “παραδοσιακά” και τα “νέα” μέσα.

Τι θα χρησιμοποιήσουμε για τον ήχο

Audacity (download)

Το Audacity, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ένα επαγγελματικό πρόγραμμα, αποτελεί ένα αρκετά ενδιαφέρον πρόγραμμα εγγραφής και επεξεργασίας ήχου. Για πολλούς χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών το Audacity είναι το καλύτερο δωρεάν πρόγραμμα αυτού του τύπου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ανοικτού κώδικα (open source) το οποίο είναι συμβατό με περιβάλλοντα Windows, Mac OS και Linux.

Με το Audacity μπορείτε να ηχογραφήσετε, να μετατρέψετε τον ήχο οποιουδήποτε αναλογικού μέσου εγγραφής όπως δίσκους βινυλίου και κασέτες σε ψηφιακό ήχο που αποθηκεύεται σε ψηφιακά αρχεία και να πραγματοποιήσετε μοντάζ και μίξη ήχου χρησιμοποιώντας διάφορα εφέ. Παράλληλα είναι συμβατό με τα πιο δημοφιλή ψηφιακά αρχεία ήχου συμπεριλαμβανομένων των ασυμπίεστων αρχείων WAV και AIFF και των συμπιεσμένων αρχείων FLAC, MP2, MP3 και Ogg Vorbis.

Το Audacity απευθύνεται ξεκάθαρα στον απλό χρήστη που χωρίς να έχει ιδιαίτερες γνώσεις επεξεργασίας και διαχείρισης του ήχου έχει ανάγκη να ηχογραφήσει ή να επέμβει κυρίως διορθωτικά σε αρχεία ήχου. Μεγάλο πλεονέκτημα του προγράμματος είναι η ευκολία στη χρήση, κάτι που επιτρέπει ακόμη και στον άπειρο χρήστη να πραγματοποιήσει αρκετές επεμβάσεις και πειραματισμούς τόσο κατά την διάρκεια ηχογραφήσεων όσο και κατά την επεξεργασία οποιουδήποτε ηχητικού υλικού. Φορτώνοντας το Audacity σε έναν υπολογιστή με στοιχειώδεις δυνατότητες ήχου και ένα απλό μικρόφωνο, μπορείτε να αποκτήσετε το δικό σας πρακτικό και εύχρηστο μίνι studio ήχου στον χώρο σας.

Audacity Basics Tutorial

Κατάλογος των σημαντικότερων τύπων συμπίεσης ήχου

Θυμάμαι:
CBR Constant Bit Rate
VBR Variable Bitrate


Εκτενής κατάλογος
(ως αναφορά μόνο)

Sample rate is the number of samples of audio carried per second, measured in Hz or kHz (one kHz being 1 000 Hz). For example, 44 100 samples per second can be expressed as either 44 100 Hz, or 44.1 kHz. Bandwidth is the difference between the highest and lowest frequencies carried in an audio stream.

Περισσότερα

Βασική αρχή στο μοντάζ του ήχου:
Όταν μοντάρουμε δεν ΑΚΟΥΜΕ μόνο. ΒΛΕΠΟΥΜΕ επίσης.

Άσκηση:
Διαβάστε στο κινητό σας τις τρεις πρώτες ειδήσεις από το ραδιοτηλεοπτικό δελτίο του ΑΠΕ-ΜΠΕ της 03/10/2016 (20.00)

*Κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού στο οποίο προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 2,7% για το 2017 και πρωτογενές πλεόνασμα 1,80% του ΑΕΠ.

*Η ασφάλεια και η σταθερότητα μπορούν να εξασφαλιστούν μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση του με τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στρατηγό Κέρτις Σκαπαρότι.

*Κριτική δέχθηκε σήμερα ο πολιτικός κόσμος από όλες τις δικαστικές Ενώσεις, κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Γερουσίας της Παλαιάς Βουλής, παρουσία του πρόεδρου της Δημοκρατίας.

*Η Moody’s προβλέπει εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ μετά το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου.

*Την ενόχλησή του για τη ρίψη δακρυγόνων στην πορεία συνταξιούχων εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας, σε επικοινωνία που είχε με τον Ν. Τόσκα και ζήτησε να μην επαναληφθεί. Απαγορεύτηκαν τα δακρυγόνα σε διαδηλώσεις εργαζομένων-συνταξιούχων. Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

*Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η επιλογή περίπου 500 αναπληρωτών καθηγητών, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων.

*Ξεκινά στις 10 Οκτωβρίου η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων στον ΟΑΕΔ από τους δικαιούχους για την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος έτους 2016.

*Η Βουλγαρία θωρακίζει τα σύνορά της με την Τουρκία και με την Ελλάδα για να αποτρέψει την είσοδο προσφύγων και μεταναστών.

*Η Άγκυρα αποφάσισε να παρατείνει για τρεις ακόμη μήνες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ένα μέτρο που επιβλήθηκε έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

*Αποχώρησε ο Κύρος Βασσάρας από τη θέση του επιδιαιτητή επικαλούμενος λήξη θητείας

*Βροχές και καταιγίδες, πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές, προβλέπει η ΕΜΥ για την Τρίτη. Η θερμοκρασία θα πέσει

Θα ασκηθούμε στην εκφώνηση. Κατόπιν θα μοντάρετε κόβοντας όλα τα “σκουπίδια” αλλά και την προτελευταία είδηση (Αποχώρησε ο Κύρος Βασσάρας από τη θέση του επιδιαιτητή επικαλούμενος λήξη θητείας). Σώστε το σε mp3 και φέρτε το για το επόμενο μάθημα.

Για όσους ενδιαφέρονται Μαθήματα Ορθοφωνίας

Project

Η ζωή στο Πάντειο

Σειρά ρεπορτάζ για νεοεισερχόμενους