Categories
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Ο δισεκατομμυριούχος με την… κοινωνική ευαισθησία

«Ποιος είναι αυτός δίπλα στον Μπάφετ;» Παραφράζοντας το γνωστό ανέκδοτο, ο άτυπος σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα παίρνει τρανή θέση στην επικαιρότητα.

Ο «μάγος της Ομάχα», ένθερμος υποστηρικτής του προέδρου και εμπνευστής του «φόρου Μπάφετ» των μεγάλων περιουσιών, ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι θα πρωτοστατήσει και στην εκστρατεία συγκέντρωσης προεκλογικών πόρων, που ξεκινάει στο Σικάγο, στις 27 Οκτωβρίου.

Εξάλλου, η στενή σχέση των δύο ξεκίνησε το 2007 στη διάρκεια της πρώτης προεκλογικής καμπάνιας, στην πολιτεία της Νεμπράσκα, την έδρα του Ουόρεν Μπάφετ, τρίτου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο για το 2011 (πρώτου για το 2008), προέδρου της Berkshire Hathaway, μητρός εταιρείας για μια σειρά από άλλες στους τομείς της ενέργειας, των ασφαλιστικών, των κατασκευών, των μεταφορών και πάνω απ’ όλα των επενδύσεων.

Ο Μπάφετ εκπροσωπεί απόλυτα το αμερικανικό όνειρο: αγόρασε τις πρώτες του μετοχές με το χαρτζιλίκι του στα 11 χρόνια του, έγινε εκατομμυριούχος στα 32, δισεκατομμυριούχος στα 60 και πριν από 5 χρόνια άρχισε να μεταβιβάζει μέρος των μετοχών του σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, με πρώτο εκείνο που ίδρυσε ο Μπιλ Γκέιτς, με τον οποίο παίζει συχνά μπριτζ. Φαίνεται ότι δεν μπορείς να είσαι πλούσιος πάνω από κάποιο επίπεδο… Ωστόσο, ο μισθός που δίνει στον εαυτό του δεν ξεπερνά τα 100.000 δολάρια και επίσης κατοικεί πάντα στο σπίτι που αγόρασε το 1958. Οσο για τη νέα του σύζυγο, την οποία νυμφεύτηκε μετά το θάνατο της πρώτης, είναι μόλις 16 χρόνια νεότερή του (60 ετών τη χρονιά που παντρεύτηκε) και ζούσε μαζί του από το 1977.

Ο 81 ετών σήμερα Μπάφετ προκάλεσε αίσθηση τον περασμένο Αύγουστο, όταν με άρθρο του στους «New York Times» δήλωνε πως το Κογκρέσο έχει «παραχαϊδέψει για πολύ καιρό» τον ίδιο και τους πλούσιους φίλους του. Πως είναι απαράδεκτο να πληρώνουν πολύ μικρότερο ποσοστό του εισοδήματός τους σε φόρους, εξαιτίας του άδικου φορολογικού νόμου. Πως ο ίδιος πληρώνει 17,4% φόρο, ενώ οι εργαζόμενοί του 36%. Και πως «ήρθε η ώρα να σκεφτεί σοβαρά η κυβέρνηση τι σημαίνει θυσίες για όλους». Και μη φανταστεί κανείς ότι ο Μπάφετ είναι αδαής από πολιτική, γιατί τυγχάνει γιος του ρεπουμπλικανού βουλευτή και αργότερα γερουσιαστή, Χάουαρντ Μπάφετ, ορκισμένου αντίπαλου του Νιου Ντιλ, του προέδρου Ρούσβελτ. Σχεδόν 80 χρόνια μετά, ο επόμενος Μπάφετ προδίδει τις ιδέες του πατρός και τάσσεται υπέρ της σκληρής φορολόγησης των πλουσίων, ώστε να ξεχρεώσει η πατρίδα του.

Οι δηλώσεις του αποτέλεσαν το έναυσμα που είχε ανάγκη ο πρόεδρος για να μπορέσει να φορολογήσει και τα πολύ μεγάλα εισοδήματα, στο νέο πλάνο που ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα και με το οποίο σκοπεύει να συγκεντρώσει τρία τρισεκατομμύρια δολάρια. Τα μισά θα προέλθουν από την απόσυρση στρατευμάτων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν (ένα τρισ.) και τα υπόλοιπα από το φόρο Μπάφετ.

Και μπορεί μεν για την εκλογική βάση του Ομπάμα όλα τα παραπάνω να ακούγονται θαυμάσια, όμως οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο δεν πρόκειται να δεχτούν τέτοιου είδους μέτρα με τίποτα, όταν το νομοσχέδιο φτάσει εκεί τον Οκτώβριο. «Τιμωρία για όσους δημιουργούν θέσεις εργασίας» και «ταξικός πόλεμος», είναι μερικά από τα σχόλια που ακούγονται ήδη.

Πηγή: Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *