Categories
Podcasts Γεύση Καϊμάκη

Μια βόλτα στο Άμστερνταμ

Καλό μήνα. Ξεκίνησε η νέα σαιζόν και θα είμαστε και πάλι μαζί μέχρι το καλοκαίρι. Εγώ σας σκεφτόμουν όλο αυτό το διάστημα και για να σας το αποδείξω, σας πήρα μαζί μου για μια βόλτα στην Ολλανδία.

Καλό μήνα. Ξεκίνησε η νέα σαιζόν και θα είμαστε και πάλι μαζί μέχρι το καλοκαίρι. Εγώ σας σκεφτόμουν όλο αυτό το διάστημα και για να σας το αποδείξω, σας πήρα μαζί μου για μια βόλτα στην Ολλανδία. Σήμερα θα προσγειωθούμε στο Άμστερνταμ όπου θα περάσουμε μερικές ώρες και την ερχόμενη εβδομάδα θα πάμε στο Μάαστριχτ, το μικρό Παρίσι του Βορρά. A, ναι, να μην ξεχάσω. Φέτος αλλάζουμε μέρα. Θα είμαστε μαζί τις Παρασκευές. Θα είναι οι Παρασκευές της Γεύσης Καϊμάκη. Γιατί την Κυριακή έχουμε άλλες ομορφιές να κάνουμε που θα σας τις εξηγήσω πολύ σύντομα. Δέστε τις ζώνες και απογειωνόμαστε(Ο ήχος δεν είναι πάντα καλός, επεμβαίνουν τα στοιχεία της φύσης, οι ήχοι της πόλης και οι άλλοι γύρω μου. Αλλά είναι αυθεντικός)

Photo Gallery από το ταξίδι

The Dam (νωρίς το πρωί, ολίγον σουρεάλ απέτυχε η πανοραμική)
Η πλατεία των μουσείων με την αγορά
Tο απέναντι Rijks museum
Κι όμως, κάποτε είχα το ίδιο σε… σακάκι. Με γεια μου η τσάντα!

MOCO

Το Μουσείο MoCo στο Άμστερνταμ (Modern Contemporary Museum Amsterdam) είναι ένα ανεξάρτητο μουσείο που παρουσιάζει μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη με στόχο να προσελκύσει ένα ευρύτερο και νεότερο κοινό και να κάνει την τέχνη προσιτή σε όλους. Στεγάζεται στην Βίλα Άλσμπεργκ, που σχεδιάστηκε το 1904 από τον Eduard Cuypers ανηψιό του Pierre Cuypers. στον οποίο οφείλουμε τον κεντρικο σιδηροδρομικό σταθμό του Άμστερνταμ αλλά και το Rijksmuseum.Οφείλω να τονίσω ότι με υποδέχθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με συνόδευσαν, μου εξήγησαν κι έμαθα επίσης ότι η επικεφαλής των υπαλλήλων είναι Ελληνίδα. Δυστυχώς δεν ήταν εκεί να την γνωρίσω. Και όλα αυτά χωρίς να τους προειδοποιήσω για την επίσκεψή μου. Τους ευχαριστώ από καρδιάς.

Το μουσείο MoCo

O Banksy είναι γνωστός Βρετανός καλλιτέχνης του γκράφιτι, πολιτικός ακτιβιστής και σκηνοθέτης ταινιών. Τα έργα του είναι συνήθως σατιρικά, σχολιάζοντας ζητήματα πολιτικής και κουλτούρας, με επιγράμματα που συνδυάζουν το μαύρο χιούμορ με γκράφιτι. Η ταυτότητά του δεν είναι γνωστή, υπάρχουν θεωρίες για το ποιος θα μπορούσε να είναι ή ότι πρόκειται στην ουσία για ομάδα καλλιτεχνών. Το σίγουρο είναι ότι αρνείται την πώληση φωτογραφιών ή αναπαραγωγών των έργων του.

Love Is In The Air (2003), δάνειο από ιδιωτική συλλογή στο Λονδίνο

To MoCo φιλοξενεί επίσης την πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη THE KID. Μισός Βραζιλιάνος και μισός Ολλανδός μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στο Άμστερνταμ και το Παρίσι και τα έργα του εξερευνούν τον κοινωνικό ντετερμινισμό, την κατάλυση των ατομικών δικαιωμάτων, τις μη ίσες ευκαιρίες και το όριο ανάμεσα στην αθωότητα και την διαφθορά με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι νέοι στις σύγχρονες κοινωνίες.

Destroy Me (2018-2019)

Κι ακόμα θα βρείτε έργα των Basquiat, Emin, Haring, Hirst, KAWS, Koons, Kusama, OSGEMEOS, Rothko, Warhol και πολλών άλλων.

Andy Warhol, Dollar (1982)

Και να μην ξεχάσουμε και τον κήπο, στον οποίο εκτίθενται πολλά έργα, τα οποία συνεχώς ανανεώνονται.

WhIsBe, Gummy Bear (2006)

Και πριν πούμε γεια, όλα τα παραπάνω κι ακόμα περισσότερα θα τα βρείτε στο εβδομαδιαίο newsletter που συνοδεύει το podcast. Γραφτείτε συνδρομητές για να μην χάνετε ούτε ένα επεισόδιο.

https://www.getrevue.co/profile/valiakaimaki/issues/01-10-2021-782409

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *