Η διάσημη ομάδα χάκερ «Ανώνυμοι» «φακελώθηκε» πρόσφατα από την αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία. Κι επειδή το FBI δεν έχει και πολλά στοιχεία στη διάθεσή του, αρκέστηκε σε, ένα πορτρέτο που, όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς, αντιστοιχεί στον μισό πληθυσμό του πλανήτη.
Αναλύοντας τα chats στο Διαδίκτυο καθώς και τις καταθέσεις των ήδη συλληφθέντων, το τμήμα Behaviour Science Unit της Ακαδημίας του FBI κατέληξε στη σκιαγράφηση της προσωπικότητας των αρχηγών της ομάδας. Σε γενικές γραμμές, τα κύρια χαρακτηριστικά της ομάδας είναι:
1. Βρίσκεται εκτός ελέγχου και τα κίνητρά της είναι συγκεχυμένα, 2. Οι αρχηγοί της κρύβονται καλύτερα μετά από τις πρώτες συλλήψεις, 3. Η μεγάλη της εμπιστοσύνη στην τεχνολογία θα είναι και ο χαμός της, 4. Οι σχέσεις μεταξύ των μελών της αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα της και πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω, 5. Οι όλο και συχνότερες επιθέσεις της θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα και μπορεί να υπάρξουν ακόμα και θύματα.
Οσο για τους αρχηγούς της, πήραν κωδικά ονόματα σύμφωνα με την παράδοση των μυστικών υπηρεσιών:
Ο «Σαμπού», ο αρχηγός, εικάζεται ότι είναι 22-35 ετών, ζει στις ΗΠΑ και μάλλον έχει και την υπηκοότητα και μιλάει άπταιστα… την αμερικανική αργκό! Είναι σίγουρα παντρεμένος και εργάζεται στον τομέα της τεχνολογίας. Εχει τάσεις ανηθικότητας και η κοσμοθεωρία του είναι μηδενιστική. Είναι παθιασμένος με την ορθογραφία, γεγονός που αποκαλύπτει ψυχοκαταναγκαστικό χαρακτήρα. Δείχνει έντονο ναρκισσισμό και του αρέσει να χειρίζεται τους άλλους. Ζει στην ανατολική ακτή, πιθανόν στη Νέα Υόρκη, και, ενώ στην καθημερινότητά του είναι κομφορμιστής, ζει τις φαντασιώσεις του στο δίκτυο. Και τέλος θεωρεί τον εαυτό του οσιομάρτυρα.
Η «Κάιλα» μπορεί να είναι και «Ο Κάιλα», ίσως γκέι. Υπήρξε θύμα κακομεταχείρισης στην παιδική της ηλικία και πιθανόν είναι βίαιη σήμερα. Είναι ναρκομανής και της λείπει το πατρικό πρότυπο.
Ο «Τόπιαρι» εικάζεται πως αντιστοιχεί στον νεαρό Τζέικ Ντέιβις, που συνελήφθη στην Αγγλία στις 31 Ιουλίου. Είναι ένας ιδεαλιστής, πεπεισμένος ότι η κοινωνία είναι διεφθαρμένη, ενώ έχει δυσκολίες προσαρμογής σ’ αυτήν.
Πάντως, όπως σημειώνουν και αρκετοί bloggers, αν αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει το FBI, τότε οι «Ανώνυμοι» έχουν πολύ μέλλον μπροστά τους.