Κινέζικο βραβείο ειρήνης στον Πούτιν

Κινέζικο βραβείο ειρήνης στον Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ο νικητής του φετινού κινεζικού Παγκόσμιου Βραβείου για την Ειρήνη, Κομφούκιος.

Οπως φαίνεται από το ανακοινωθέν της κινεζικής επιτροπής που του το απένειμε, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας βραβεύτηκε κυρίως για… τις πολεμικές του αρετές! «Το σιδηρούν του χέρι και η σκληράδα του (στον πόλεμο κατά της Τσετσενίας το 1999) εντυπωσίασε τους Ρώσους και θεωρήθηκε ως ο άνθρωπος που είναι ικανός να φέρει ασφάλεια και ειρήνη στη Ρωσία», αναδημοσιεύουν οι «New York Times». «Εγινε ο νούμερο 1 αντιτρομοκράτης και εθνικός ήρωας», σημειώνεται.

Παρά τα μεγάλα λόγια της 16μελούς επιτροπής, την περασμένη Κυριακή, η είδηση δεν έκανε αίσθηση στα μέσα ενημέρωσης, και έγινε τελικά γνωστή μέρες αργότερα χάρη στο Twitter. Η επιτροπή δικαιολόγησε τότε την επιλογή της εξηγώντας ότι οι πόλεμοι του κυρίου Πούτιν στην Τσετσενία και στη Γεωργία ήταν «δίκαιοι». Θεώρησε επίσης πως η ειρηνευτική του δράση συμπυκνώνεται στην κριτική του για την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, την οποία χαρακτηρίζει «εξέχουσα για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης».

Η επίσημη απονομή αναμένεται να γίνει στις 9 Δεκεμβρίου και ο υποψήφιος επόμενος ρώσος πρόεδρος (στις εκλογές του 2012), ο οποίος σύμφωνα με τη βρετανική «Guardian» δεν είναι σίγουρο ότι γνωρίζει ή ότι αποδέχεται το βραβείο, θα λάβει ως ανταμοιβή για την ειρηνευτική του δράση ένα πιστοποιητικό, ένα αγαλματάκι του Κομφούκιου και 15 χιλιάδες δολάρια. Και πρέπει να είναι ευχαριστημένος γιατί ανάμεσα στους συνυποψηφίους του ήταν ο Μπιλ Γκέιτς, η Αγκελα Μέρκελ και ο Κόφι Ανάν. Ετσι, μαζί με την ένταξη της χώρας του στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ο Πούτιν μπορεί να πανηγυρίζει και μια ακόμα «διεθνή αναγνώριση» της προσωπικότητάς του.

Το κινεζικό Παγκόσμιο Βραβείο για την Ειρήνη απονέμεται για δεύτερη χρονιά φέτος. Θεωρείται δε ως μια βιαστική απόπειρα να «κουκουλωθεί» με κάποιο τρόπο η απονομή του βραβείου Νόμπελ για την ειρήνη στο φυλακισμένο αντιφρονούντα Λιου Ζιαομπό. Πάντως, η πρώτη τελετή απονομής δεν πήγε καλά αφού ο νικητής, ο πρώην αντιπρόεδρος της Ταϊβάν Λιεν Τσαν, δεν εμφανίστηκε. Αντίθετα, παρουσιάστηκε μια νεαρή μαθήτρια η οποία έλαβε το βραβείο στο όνομά του.