Εδώ Λονδίνον

Εδώ Λονδίνον

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC υπήρξε η ελεύθερη φωνή της κατεχόμενης Ευρώπης. Ποιος δε θυμάται το Βασίλη Λογοθετίδη να ανεβοκατεβάζει το παράνομο ραδιόφωνο στο πηγάδι της αυλής για ν’ ακουστεί το «Εδώ Λονδίνον» (στην ταινία «Οι Γερμανοί ξανάρχονται»); Αλλά δεν ήταν μόνο η ελληνική υπηρεσία… Το ίδιο διάσημο ήταν και το Radio Londres, η αντίστοιχη φωνή στα γαλλικά.

 

Και αφού δεν υπάρχει στο youtube το ελληνικό «Εδώ Λονδίνον», οι νοσταλγικοί μπορούν ν’ ακούσουν το γαλλικό Radio Londres και μάλιστα τον αμερικανό πρόεδρο Ρούσβελτ να μιλά γαλλικά.
 

Το Ράδιο Λονδίνο διάλεξαν λοιπόν οι χρήστες του twitter για να «κοροϊδέψουν» το νόμο και να μεταδώσουν δημοσκοπήσεις και αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της απαγορευμένης περιόδου.
 
Η ιστορία είναι παλιά. Εφημερίδες των γειτονικών γαλλόφωνων κρατών, Βελγίου και Λουξεμβούργου, εφημερίδες τις οποίες μπορούσες άνετα να προμηθευτείς από κεντρικά περίπτερα, δημοσίευαν εδώ και χρόνια τις απαγορευμένες δημοσκοπήσεις. Μέγα θέμα στα μήντια κάθε παραμονή εκλογών.
 
Αυτή τη φορά, δεν χρειαζόταν καν να βρεις περίπτερο, αρκεί ν’ άνοιγες το twitter. Με πολύ χιούμορ, οι χρήστες του, προσπερνώντας προειδοποιήσεις και απειλές των Αρχών σε περίπτωση παραβίασης του εκλογικού νόμου και πρώιμης δημοσίευσης εκλογικών εκτιμήσεων και προβλέψεων άνοιξαν και πάλι το Ράδιο Λονδίνο χρησιμοποιώντας το hashtag #radiolondres. «Δηλώνω επισήμως ότι ανοίγει η αντένα του #radiolondres μέχρι την Κυριακή στις 8 το βράδυ», δήλωνε την Παρασκευή πριν τις εκλογές, την ώρα που άρχιζε η απαγόρευση, ο χρήστης Niko GL.
 
Μερικά από τα ευφάνταστα σχόλια τα κατανοούσε εύκολα κάθε γαλλομαθής: «Η Καρλίτα δεν θα τραγουδήσει. Επαναλαμβάνω, η Καρλίτα δεν θα τραγουδήσει». «Το 29% των σπερματοζωαρίων διάλεξαν την αριστερή σάλπιγγα». Αλλά η αλήθεια είναι ότι για λίγο επικράτησε χάος. Ακόμα χειρότερα που τα σχόλια μπερδεύτηκαν μ’ εκείνα του διάσημου ριάλιτι σόου «TheVoice». «Τι, ψήφισες Ρούμπι; [σ.σ.διαγωνιζόμενη] Δεν μου κάνει εντύπωση που υπάρχουν 50% ηλίθιοι που τους αρέσει η Ολλανδία». Και πράγματι, οι αναφορές στο σοσιαλιστή υποψήφιο είχαν κυρίως άρωμα Ολλανδίας αφού ταιριάζει τόσο με το όνομά του. Επιτυχία είχαν τα αλκοολούχα «Πορτοκαλί Μαλιμπού», για τον Ολάντ, «Κιρ Ρουαγιάλ», για το Σαρκοζί. Όλα τα κόκκινα φρούτα συμβόλιζαν τον αριστερό Μελανσόν, ενώ για τη Λεπέν, χρησιμοποιούσαν κυρίως προϊόντα από τον τόπο καταγωγής της, τη Βρετάνη.
 
Από τα στοιχεία που έδωσαν οι ίδιοι οι χρήστες το #radiolondres πέρασε σε άλλη κατηγορία κι έγινε professional (http://www.tweetwallpro.com), αφού «μετέδιδε» 62.000 tweets/min, τα οποία παρακολουθούσαν 1.860.000 άνθρωποι.
 
Το Σάββατο αργά τη νύχτα τα πράγματα δυσκολεύουν, κυκλοφορεί η φήμη ότι καταργούνται λογαριασμοί σε εφαρμογή του νόμου για τις εκλογές. Κάποιοι μάλιστα στέλνουν μηνύματα αλληλεγγύης στους 10 «λογοκριτές» που παρακολουθούν το twitter.
 
Με το άνοιγμα της κάλπης, τα πράγματα ησυχάζουν κάπως αλλά το απόγευμα ξαναφουντώνουν με την αναμετάδοση των πρώτων αποτελεσμάτων από τα νησιά της Γαλλικής Καραϊβικής: «κάτω από τους φοίνικες ή στη μακρινή Γαλλία, οι θερμοκρασίες φτάνουν τους 30 βαθμούς Κελσίου στα θερμόμετρα της Ολλανδίας».
 
Κι όμως, το κερασάκι στην τούρτα ήταν το πιο παραδοσιακό μέσο απ’ όλα: το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP). Το οποίο έδωσε με «εμπάργκο» τα αποτελέσματα στο εξωτερικό, αλλά αφού τίποτα δεν μένει κρυφό κάτω από το φως του διαδικτύου, τα ποσοστά μεταδόθηκαν αμέσως μέσω διαδικτύου. Με αποτέλεσμα πάνω από το AFP να επικρέμεται πρόστιμο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
 
Κι επειδή μετά τη Γαλλία έρχεται η Ελλάδα (και ξανά η Γαλλία), την επόμενη εβδομάδα η πολιτική επικαιρότητα θα κυριαρχήσει εξίσου στο διαδίκτυο. Και όλα αυτά δεν κάνουν παρά πιο αργά βασανιστική την αναμονή των κυπριακών εκλογών…