Μπράβο ρε Ίλον

Στις 31 Αυγούστου ο Ίλον Μασκ έγινε ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο (πίσω από τον Τζεφ Μπέζος και τον Μπιλ Γκέιτς). Στις 14.22 ο Μασκ είχε περιουσία αξίας 111,9 δισ. δολάρια ενώ ο Ζάκερμπεργκ “έφαγε χώμα” κι έμεινε “μόνο” στα 111,2 δισ. δολάρια. Όλοι τους είναι “εκατονταδισεκατομυριούχοι”.

Όσο για την εταιρεία του την Tesla, η αξία της στο Χρηματιστήριο (454 δις) είναι πάνω από εκείνη του γίγαντα της λιανικής Walmart, της μεγαλύτερης εταιρείας με βάση το εισόδημά της στις ΗΠΑ. Η Tesla όμως δεν λογίζεται απλώς ως αυτοκινητοβιομηχανία, τα οχήματά της που κινούνται μόνα τους στον αυτοκινητόδρομο, αποτελούν το προϊόν του μέλλοντος, έτσι πιστεύουν οι επενδυτές τουλάχιστον, οι οποίοι την έφτασαν σε ύψη που ζαλίζουν. Παρ’ όλο που πέρσι πουλήθηκαν μόνο 367.500 αυτοκίνητα (η Ford πούλησε 5,4 εκατ.) τα κέρδη της ήρθαν επίσης από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπών αερίων σε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες (αν δεν είστε εξοικειωμένοι με την αγοραπωλησία εκπομπών CO2, νά μια καλή ευκαιρία).

Έτσι ο Ίλον Μασκ επανήλθε αυτές τις ημέρες στην επικαιρότητα αλλά η προσωπικότητά του δεν εξαντλείται στην Tesla. Τον περασμένο Μάιο, όταν η σύντροφός του Γκράιμς (καλλιτεχνικό όνομα της Καναδής τραγουδίστριας Κλερ Μπουσέ) έφερε στον κόσμο τον γιο τους, το ζευγάρι ονόμασε το παιδί X ? A-12 (χωρίς να μας εξηγήσουν πώς θα τον φωνάζουν). Κατά τα άλλα αν πάμε προς τα πίσω βρίσκουμε τον Μασκ να ιδρύει την Zip2, μια διαδικτυακή εταιρεία, η οποία παρείχε υπηρεσίες καταλογογράφησης και που είχε συμβόλαια με τους “New York Times” και την “Chicago Tribune”. Η Zip2 εξαγοράστηκε για 307 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και 34 εκατομμύρια σε μετοχές, το 1999. Εν τω μεταξύ (συν)ιδρύει το PayPal το 1998, το οποίο αγοράζεται από το eBay, το 2002 για 1,5 δισ. δολάρια. Με μεγάλο μερίδιο όλων αυτών των χρημάτων στις τσέπες του, ο δρόμος για τον νοτιοαφρικανικής καταγωγής μηχανικό, εφευρέτη και επιχειρηματία είναι ανοιχτός για να κάνει… ό,τι του καπνίσει.

Και του… καπνίζει το Διάστημα. Η εταιρεία του SpaceX από τη μία θέλει να μας μετακομίσει στον Άρη, από την άλλη όμως είναι η μοναδική πετυχημένη ιδιωτική εταιρεία εκτόξευσης και διαχείρισης δορυφόρων. Πολλά άλλα πρότζεκτ εντάσσονται στα σχέδιά του και κατά καιρούς μας ξαφνιάζει με διάφορες… διαστημικές ατάκες, όμως ας μην ξεχνάμε ότι πάνω απ’ όλα είναι επικεφαλής μιας οικονομικής αυτοκρατορίας.

Το δεύτερο σκέλος είναι τα έξυπνα αυτοκίνητα και η Tesla δεν έχει πει ακόμα την τελευταία λέξη της. Υπάρχει όμως κι ένα τρίτο σκέλος, που ως φαίνεται είναι ιδιαίτερα προνομιακό πεδίο για τον Μασκ: τα εμφυτεύματα.

Η μηχανική επέκταση του ανθρώπινου σώματος έχει αποτελέσει προσφιλές θέμα της επιστημονικής φαντασίας. Με υψηλής τεχνολογίας μηχανικά μέλη ή με εμφυτεύματα, ο άνθρωπος ξεπερνά τους περιορισμούς του σώματός του και αποκτά νέες δυνάμεις ή ιδιότητες. Ο Ίλον Μασκ δεν είναι ο πρώτος ούτε ο μόνος. Είναι όμως εκείνος που προχωρά ταχύτερα, μέσω της εταιρείας του Neuralink (ιδρύθηκε το 2016). Την περασμένη εβδομάδα παρουσίασε ένα εμφύτευμα -που κατ’ αρχήν δοκιμάστηκε σε γουρούνια- το οποίο θα βοηθήσει ασθενείς με προβλήματα στην ομιλία ή στην κίνηση να βελτιώσουν την επικοινωνία ανάμεσα στον εγκέφαλο και το σώμα τους.

Όταν θα διαβάζετε κάποιο ρεπορτάζ πιθανόν να δείτε και μεγαλόστομες δηλώσεις του για το πώς ονειρεύεται τη “συμβίωση του ανθρώπινου γένους με την τεχνητή νοημοσύνη” ή πως ο απώτερος στόχος είναι να μπορέσουμε κάποτε να “κατεβάσουμε τη μνήμη μας και να τη φορτώσουμε σ’ ένα νέο σώμα”. Μην μασήσετε, μην τρομάξετε και μην πιστέψετε ότι το εμβόλιο για τη νόσο Covid-19 θα μας εμφυτεύσει πομπούς.

Τόση ώρα προσπαθώ να σας πω ότι ο Ίλον Μασκ είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά μυαλά της εποχής μας και ότι ο Άρης και οι μνήμες δεν είναι παραληρήματα αλλά πανέξυπνα διαφημιστικά κόλπα. Μπράβο ρε Ίλον. Μ’ αυτά και μ’ εκείνα “εκατονταδισεκατομυριούχος”.