Για την εφαρμογή TikTok δεν έχουμε πει πολλά μέχρι σήμερα. Κι αυτό γιατί και πολύ φρέσκια είναι και γιατί σε μικρές ηλικίες απευθύνεται και γιατί πού να προλάβουμε αφού τη μεγάλη της διείσδυση την έκανε με την πανδημία. Εκεί κάπου που λιγόστεψαν τα φύλλα των εφημερίδων (και σε αριθμό και σε πωλήσεις) γιατί εσύ αγαπημένε μου αναγνώστη φίλαγες τη γειτόνισσά σου σταυρωτά αλλά φοβόσουνα να πιάσεις την εφημερίδα. Έχω λογαριασμό; Όχι.
Φτάνει πια αποκλείεται να μπω σε όλα τα social γιατί ουκ έστιν αριθμός αλλά και γιατί πλέον όχι μόνο δεν βάζω αλλά βγάζω app από το κινητό γιατί βαρέθηκα να έχουν ΟΛΟΙ πια πρόσβαση στα προσωπικά μου δεδομένα. Ας βγάλω μια ντουντούκα στο παράθυρο, να τα μαθαίνουν όλοι όλα, πότε τρώω, πότε κοιμάμαι, πότε λείπω και όταν λείπω πού είμαι και με ποιον, να τελειώνουμε επιτέλους.
Το ξέρουμε λοιπόν το TikTok, όσοι αντέχετε να βλέπετε βιντεάκια με γεια σας με χαρά σας, αν γίνει κάτι πολύ σημαντικό θα σας το πούμε και… Για στάσου όμως, έγινε. Όχι μέσα στο TikTok (τι το σημαντικό να συμβεί εκεί μέσα πχια) αλλά στην… Amazon. Η οποία πριν από καμιά δεκαριά μέρες, την πρόπερασμένη Παρασκευή συγκεκριμένα, ζήτησε από τους υπαλλήλους της να διαγράψουν το TikTok από τα κινητά τους. Και όχι γιατί επηρέαζε τη δουλειά τους. Αλλά γιατί όπως και πολλοί Αμερικανοί, η Amazon φοβάται τις παρακολουθήσεις των Κινέζων.
Ιδιοκτήτης του TikTok είναι η κινεζική εταιρεία ByteDance. Και μάλιστα, η εταιρεία εξαγόρασε την αρχική αμερικανική εφαρμογή Musical.ly η οποία εξελίχθηκε στο TikTok. Εξαιτίας του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, του οποίου ένα κομμάτι είναι και η τεχνολογική υπεροχή εξ ου και το εμπάργκο στην Huawei, το TikTok είναι στο στόχαστρο της Ουάσινγκτον. Ως δικαιολογία προβάλλεται η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και το πώς πιθανόν τα χρησιμοποιεί η εταιρεία (εννοείται για να παρακολουθεί η κινεζική κυβέρνηση τους Αμερικανούς πολίτες).
Η αρχή έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο με το Υπ. Εθνικής Άμυνας να ζητά από το στρατιωτικό προσωπικό να διαγράψει την εφαρμογή από υπηρεσιακά τηλέφωνα. Τον ίδιο μήνα, η Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος προειδοποιεί τις τοπικές επιτροπές και τους υπεύθυνους για την προεκλογική εκστρατεία για τους «δεσμούς» του TikTok με την Κίνα και την πιθανότητα «να στέλνει δεδομένα στην κινεζική κυβέρνηση». Και βέβαια, ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, δήλωσε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση Τραμπ σκέφτεται να μπλοκάρει κάποιες κινεζικές εφαρμογές, τις οποίες χαρακτήρισε απειλή για την εθνική ασφάλεια. Κάνοντας έτσι πολλούς χρήστες, ιδιαίτερα αυτούς που χρησιμοποιούν το TikTok επαγγελματικά, να φοβούνται μια γενική απαγόρευση.
Πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι της Amazon που πρόλαβαν να δηλώσουν δημόσια (στα social, πού αλλού) τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση της εταιρείας. Ωστόσο, μετά το πρώτο μέιλ «παρακαλούμε διαγράψτε την εφαρμογή, από όλες τις συσκευές που έχουν πρόσβαση στο εταιρικό μέιλ για λόγους ασφαλείας» έφτασε δεύτερο που έλεγε «συγγνώμη λάθος». Αλλά μέσα στις πέντε ώρες που μεσολάβησαν, η υπόθεση είχε γίνει γνωστή παντού και οι «New York Times» είχαν ήδη στα χέρια τους αντίγραφο.
Όσο και αν σε κάποιους όλα αυτά μοιάζουν παρανοϊκά, το διακύβευμα να χαθεί η αμερικανική αγορά είναι τεράστιο για την ByteDance, η οποία δήλωσε ότι θα διαχωρίσει το TikTok από τις κινεζικές δραστηριότητές της και ότι τα δεδομένα των χρηστών θα βρίσκονται αποθηκευμένα επί αμερικανικού εδάφους (να ησυχάσουμε κι εμείς!). Διόρισε επίσης τoν Κέβιν Μέγιερ, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Disney, στη θέση του επικεφαλής του TikTok με έδρα το Λος Άντζελες δίνοντάς του υπερεξουσίες. Το TikTok έχει περίπου δύο δις «κατεβάσματα» σε όλο τον κόσμο από τα οποία τα 170 εκατ. είναι στις ΗΠΑ.
Λίγα βέβαια σε σχέση με τα 610 εκατ. της Ινδίας τα οποία τα έχασε όλα μέσα στον Ιούνιο, όταν μια συνοριακή διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες (στο Ακεσάι Κιν, στην ευρύτερη περιοχή του Κασμίρ, εκεί που κατοικούν κυρίως Ουιγούροι, το άλλο με τους δυο γάιδαρους το ξέρατε;) οδήγησε την Ινδία να απαγορεύσει 60 κινεζικές εφαρμογές, ανάμεσά τους και το TikTok.
Τον γόρδιο δεσμό θα κόψει ο Ζάκερμπεργκ του Instagram που ετοιμάζει μια καινούργια παρόμοια εφαρμογή, το Reels, ώστε να μην ανησυχούμε και τα προσωπικά μας δεδομένα να είναι προσβάσιμα μόνο σε κάτι εταιρείες (βλ. Cambridge Analytika) που βγάζουν λεφτά από αυτά. (Όχι Μαρκ, μπορεί να μείναμε στο facebook και στο Instagram αλλά δεν θα σε συγχωρήσουμε ποτέ.)