«Οπτικοακουστικές εφαρμογές στα Νέα Μέσα»: Φωτογραφία

Να τι βρήκα κι εγώ στο δίκτυο για την φωτογραφία (για αρχάριους): Ανδρέας Κατσικούδης, φωτογράφος: Εισαγωγή στη φωτογραφία, σημειώσεις από την εμπειρία του και ως δάσκαλος Κατσικούδης - Εισαγωγή Χαρίκλεια Τερζητάνου,…

0 Comments

Τηλέγραφος και ειδήσεις

Τα νέα έφταναν αργά στον προορισμό τους, ακόμα και λίγα χρόνια πριν. Στην πραγματικότητα, η πρώτη μεγάλη εφεύρεση ήταν ο τηλέγραφος, απαιτούσε όμως τη δικτύωση όλης της γης για να…

0 Comments

«Οπτικοακουστικές εφαρμογές στα Νέα Μέσα»: Θεωρία Ψηφιακού Βίντεο

Σήμερα θα μιλήσουμε για την θεωρία του Ψηφιακού Βίντεο, με την βοήθεια του εγχειριδίου του Φώτη Λαζαρίνη θεωρια ψηφιακου βιντεο.

Για το ερχόμενο μάθημα θα έχετε χωριστεί σε ομάδες, θα έχετε βρει το θέμα σας για το πρότζεκτ και θα έχετε ετοιμάσει ένα stand-up γραπτό μέχρι 150 λέξεις. Θα μου το δώσετε και γραπτά αλλά θα το έχετε “μάθει” κιόλας. (more…)

0 Comments

Πάντειο Πανεπιστήμιο: «Οπτικοακουστικές εφαρμογές στα Νέα Μέσα» Μοντάζ Ήχου

Διαφορές οπτικοακουστικών εφαρμογών στα "παραδοσιακά" και τα "νέα" μέσα. Τι θα χρησιμοποιήσουμε για τον ήχο Audacity (download) Το Audacity, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ένα επαγγελματικό πρόγραμμα, αποτελεί ένα…

0 Comments

Δημοσιογραφική έρευνα ή ακαδημαϊκή μελέτη; Πόσο απέχουν, πόσο συγκλίνουν;

#RetreatConference2016
Ημερίδα “Δημοσιογραφία: Επιστήμη, Τέχνη ή Τεχνική;”

Βάλια Καϊμάκη, Δημοσιογράφος, δρ Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού
Ελίνα Ροϊνιώτη, Κοινωνιολόγος,. υποψήφια δρ. Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού

(more…)

0 Comments

Το αφήγηµα της νέας δημοσιογραφίας

Λίγο πριν το τέλος του 20ου αιώνα, άρχισαν σημαντικές μεταβολές στον τρόπο που επικοινωνούμε και στον τρόπο που μεταδίδουμε την πληροφορία, και συνεπώς και στο περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης. Μεταβολές που συνεχίζονται ακόμα και σήμερα και που δεν είναι αυτόνομες από τις πολιτικές και τις πολιτιστικές μεταβολές. Έχουμε, άρα, υποχρέωση να τις παρακολουθούμε πάντα σε συνάρτηση με αυτές. Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας αποτέλεσε το μοχλό παγκοσμιοποίησης της πληροφορίας και άρα και της ενημέρωσης.
Η «γεωγραφία» της ενημέρωσης άλλαξε, όπως επισημαίνουν οι Ντέιβιντ Μόρλεϊ και Κέβιν Ρόμπινς (Robins & Morley, 1995). Η νέα γεωγραφία χαρακτηρίζεται από τα παγκόσμια δίκτυα και ένα διεθνή-παγκόσμιο χώρο όπου εισέρχεται η πληροφορία. Χαρακτηρίζεται επίσης από την κρίση της εθνικής ταυτότητας και από νέες μορφές περιφερειακής και τοπικής δραστηριότητας ή και έντασης.
Χαρακτηρίζεται τέλος και από μια πολύμορφη οικονομική κρίση η οποία επανέρχεται σε κύματα από την πρώτη δεκαετία, κιόλας, του νέου αιώνα.

(more…)

0 Comments
Close Menu